sâmbătă, 12 aprilie 2008

7 zile, 5 piese de teatru, un concert, o expoziţie de fotografie şi o carte

În perioada 4-7 aprilie la Iaşi a avut loc festivalul CONTEMPORANIS. Primul festival de teatru contemporan, organizat de studenţi în România. Trebuie să recunosc că nu am crezut că se va realiza acest proiect.... ştiam de el de când era doar o idee ...felicitari! A fost un festival reuşit în ciuda micilor stângăcii şi a unor piese mai slab prezentate.

Mi-a placut să revad spectacolul "Cyrano de Bergerac", piesa ce are în distribuţie un singur actor, Cătălin Mandru. De data aceasta cu o dicţie mai bună şi fără replici uitate :) Un one man show tragi-comic.



“Treziţi din somn priveam la stele” -un spectacol care nu a reuşit să-mi transmită mai nimic. Au abordat subiect deja discutat în exces, joc scenic lipsit de originalitate. O povestea a şase tineri care locuiesc în aceeaşi casă şi care descoperă împreună viaţa, dragostea, prietenia.

"Treapta a noua", piesa studenţilor de la Iaşi m-a surprins într-un mod plăcut. Eram plictisită de piesele ieşene care în ultima vreme au încercat să meargă mai mult spre comercial. Spectacolele au avut de pierdut la capitolul valoare, mesaj…Nu vreau să merg la teatru şi să aud “vocabularul de cartier” sau să mă simt ca pe stadion.

Spectacolul "Treapta a noua" de Tom Ziegler, regia Ruxandra Bucescu tratează un subiect actual, sensibil şi grav – alcoolismul ("soluţia" oricărei probleme) – văzut nu doar ca o slăbiciune, ci ca o boală..

Cluj- Universitatea "Babes Bolyai", Facultatea de Teatru si Televiziune, anul IV a prezentat spectacolul "EA" după texte de Eugen Ionescu, regia Conf.Univ. Dr. Miklós Bács. Un puzzel de poveşti, personaje, destine ce în final duc la ...EA .









Republica Moldova, Chişinău- Academia de Muzică, Teatru si Arte plastice, anul IV cu spectacolul "Monoloagele foarte intime", dupa piesa lui Eve Ensler.

Este o piesă îndrăzneaţa, sinceră, realistă, cu marturii şocante. O piesă compusă din istorii triste ale unor femei. Pe parcursul spectacolului au fost proiectate o serie de interviuri realizate pe străzile din Chişinau. Piesa m-a intrigat prin indiferenta cu care se vorbeste despre conditia femeii în Modolva. Femeia este judecată după stereotipuri vechi si depasite si de multe ori este ignorata.

Despre concert , expoziţia de fotografie şi carte va povestesc maine :)

Niciun comentariu: