vineri, 14 martie 2008

Acum e eroul nostru?

“Un pas mic pentru Costel, un pas mare pentru Romania” asa sintetizeaza Adrian Iorgulescu – ministrul culturii, succesul lui Costel Busuioc. Ma intreb ce a facut Romania pentru Costel… i-a dat sansa sa spele vagoane la CFR, sa fie paznic la oi, i-a dat sansa sa plece din tara si sa-si lase familia acasa. Iar acum Costel e romanul care mai salveaza un pic din imaginea Romaniei in strainatate, Costel e romanul care e dator sa se revanseze fata de tara lui si sa accepte cu onoare si bucurie propunerea deputatului PNL – Mirel Talos de a promova Romania in strainatate.

Ne mandrim acum ca stim sa apreciem un talent, o voce, un om. Cu ce drept luam succesul lui si facem sa fie al nostru, al tuturor?

Televiziunele au facut un raiting frumos pe spatele acestei povesti de succes. Ma mir cum au dat la o parte ”talentele de duzina“. Au uitat ce promoveaza ele: Oana Zavoranu, columbeni, Florin Salam, Simona Senzual….. Valorile le ignoram sau le promovam prea putin, asta in caz de le descoperim. Cine isi mai amineste astazi de Alexandra Nechita (“Micuta Picasso”), de Alina Cojocaru, de Teodora Enache, cine va mai vorbi maine de Cristian Mungiu, de Costel Busuioc….?

Ce apreciez eu la Costel Busuioc este faptul ca in timp ce o mare parte din tinerii de azi se identifica cu generatia mall, generatia hi5 sau generatia de manelisti, in timp ce pentru unele “doamne“ singura carte citita e subtitrarea de la telenovele si singurele melodii cunoscute sunt cele ale lui Catalin Crisan si ale lui Gabriel Dorobantu, Costel asculta si CANTA muzica clasica .

Daca strategia Romaniei este de a atrage romanii inapoi acasa, nu este aberant sa i se ofere unui roman, caruia mai intai strainii i s-au aruncat la picioare, o bursa sa studieze Conservatorul in tara? Ce nevoie mai are acum de Conservatorul romanesc, cand deja a primit aplauzele si punctele juriului si a pus semnatura pe un contract cu cei de la Sony BMG?

Un comentariu:

Catalin Toma spunea...

Bravo Andreea!

Ai pus punctul acolo unde trebuie, suntem din pacate o tara in care inca este nevoie sa iti castigi recunoasterea pe aiurea inainte de a fi recunoscut si printre ai tai.

Talentul, inteligenta, capacitatea de munca sunt calitati pe care majoritatea celor care astazi ne conduc nu le poate recunoaste tocmai din cauza ca au cariere construite pe mediocritate, coloana vertebrala flexibila si rautate.

Tocmai din acest motiv este important sa incercam sa fim alaturi de putinii oameni care respecta (si au dovedit prin fapte acest lucru) valorile ce duc spre progres.

Catalin