luni, 31 martie 2008

Ultimii...dar cei din urma

Încă un sondaj... şi tot pe ultimul loc! Şi ce dacă... pare să-şi spună românul după fiecare studiu făcut despre ţara în care s-a născut. Nu este săptămână să nu apară în mass-media un sondaj ale cărui rezultate să ne arate în ce ţară minunată trăim... Mă şi simt Alice în Ţara Minunilor.

România ocupă ultimul loc în rândul statelor din Europa Centrală şi de Est în ceea ce priveşte ponderea creditului neguvernamental în produsul intern brut. În materie de televiziune digitala terestră suntem una dintre cele mai puţin avansate ţări din Balcani. Avem printre cele mai mici salarii din Uniunea Europeană... DAR ne mândrim că lucrăm cele mai multe ore pe săptămână, comparativ cu media europeană.

Şi la capitolul cultură „conducem” detaşat: românii sunt cotaţi printre ultimii din Europa la capitolul inteligenţă. Singurul concurs de cultură generală la noi... este 6 din 49. În ceea ce priveşte cinematografele şi teatrele stăm confortabil pe ultima poziţie... şi cum altfel la câţi spectatori sunt în sală.

Nu ar trebui să mă mire rezultatele sondajelor, atâta timp cât, atunci când vine vremea să ne sărbătorim oraşul - dintotdeauna culturalul târg al Ieşilor - nu se găseşte altceva prin cutiuţa muzicală decât melodiile celebre, semnate Guţă, Salam şi alţi „rapsozi” faimoşi... care se ascultă „în surdină” pe la tarabe, doar-doar or intra mai bine berea, micii şi frigăruile. Mai puţin contează că sunt gătite în condiţii insalubre iar unele ingrediente au scăpat ca prin minune de controlul OPC... Important e să mănânci mult şi bine. Mănânci, deci ai parte de cultură!!!

Articol publicat si pe De presa. Altfel...



Niciun comentariu: