miercuri, 27 mai 2009

Fiindcă el poate şi alţii nu.



“Fiindcă el poate şi alţii nu. Fiindcă lui îi ies aproape toate scălâmbăielile şi tumbele, lui i se potriveşte şi implantul de fulgi, i se lipeşte natural ţoiul în palmă. Toţi ceilalţi sunt stângaci, penibili adesea, ori de câte ori încearcă să se dea populari. Lui Crin Antonescu crucile bătute în biserică îi ies la fel de strâmbe ca ale liber-cugetătorului Iliescu. Lui Geoană nu i se dezmorţesc vertebrele nici la tango, nici la învârtita maramureşeană.” Este un fragment din articolul „de ce-i merg fulgii preşedintelui” apǎrut în Cotidanul.

M-am întrebat de multe ori de unde atâta capital de simpatie pentru Preşedinte?
Traian Băsescu a reuşit să se diferentieze de ceilalţi lideri politici prin uşurinţa cu care le vorbeşte oamenilor. Fie cǎ e în studioul unei televiziuni, fie cǎ este într-o salǎ de conferinţe, mesajul lui trece dincolo de sticlǎ. Fie cǎ traverseazǎ ţara de la est la vest sau de la nord la sud, Traian Bǎsescu este întâmpinat cu acelaşi entuziasm de oameni.
Traian Bǎsescu se manifestǎ aşa cum simte. Nu abandoneazǎ lupta niciodatǎ, cu atât mai puţin pe timp de crizǎ. Zâmbeşte oamenilor, îi încurajeazǎ, iar printr-o strângere de mânǎ aratǎ cǎ este egal cu ei. Induce poporului încredere. Îi vedeţi pe Geoanǎ sau pe Antonescu reuşind sǎ facǎ acelaşi lucru?

Pentru Crin Antonescu e greu drumul de la „pupitrul oratoric” până la oameni.
Când iese pe stradǎ sǎ se întâlneascǎ cu oamenii, el vede doar “mulţimea”, pe când Traian Bǎsescu vede fiecare om în parte. Pânǎ şi Marele Zid Chinezesc s-a construit cǎrǎmidǎ cu cǎrǎmidǎ aşa cum şi cariera fiecǎruri politician se construieşte adunând vot cu vot, şi în plus e mai uşor sǎ priveşti o mulţime undeva în gol decât priveşti fiecare om în ochi.
Cum sǎ le vorbeascǎ Antonescu oamenilor despre liberalism şi convingerile de dreapta când PNL s-a împotrivit în repetate rânduri ca România sǎ fie condusǎ de dreapta?
Cum sǎ fie Mircea Geoanǎ credibil când propriul lui partid i-a pus eticheta de „prostǎnac”?

marți, 26 mai 2009

Din ciclul şi blogerii au păcate

La biserică, preotul se întâlneşte cu un tânăr enoriaş:
- Ce te aduce la biserică, Ioane?
-Iaca, am venit să mă spovedesc.
-Nu-i nevoie, ţi-am citit blogul.

vineri, 22 mai 2009

Oamenii noştri simpli

Autoritate, descentralizare, dreaptă, constituţie, senator, democratie, opoziţie, social, ideologie, sondaje, liberalism, comunism, lege, proprietate, sistem, moţiune, sindicate, ministru, parlament, societate, grevă, educaţie, promisiuni, declaraţie, reformă, corupţie, impozit, campanie, funcţie, integrare, manipulare, suvenţii, demisie, securitate, partid, putere, propagandă....
Am să las aceşti termeni deoparte. Sunt cuvinte care uneori pentru “oamenii simpli” nu înseamnă nimic (De ce se foloseşte atât de des în mass-media, şi nu numai, aceasta sintagmă “oameni simpli”, sunt şi “oameni complecşi”? Dacă sunt, cine sunt aceia? Care sunt criteriile de departajare între “oamenii simpli” şi “oamenii complecşi”?)
Sincer, nu credeam că am să ajung vreodată să spun că ador campaniile electorale.
Nu înveţi în 4 ani ce înveţi într-o lună de campanie şi nu cunoşti oamenii în ani de zile aşa cum îi cunoşti într-o campanie electorală. Cu gândul spre viitor şi sub amprenta greşelilor trecutului, oamenii îşi dezvăluie adevărata natură, gândurile sincere.

Jurnaliştii luptă pentru rating, politicienii pentru voturi, majoritatea uită un lucru: să vorbeasca despre oameni! Rating = oameni, electorat = oameni, voturi = oameni.
Văd zilnic politicieni care au timp să apară mai mult pe sticlă decât să stea printre oameni şi să le asculte problemele. Sunt convinsă că nici nu-şi cunosc colegiile în care au candidat.
Am avut oportunitatea să ma implic în campanie alături de oameni politici care au preferat să meargă să-şi tocească pantofii pe strazile oraşului, au preferat să meargă direct la ieşeni să le vorbeasca. Am avut mereu cu mine şi aparatul foto, pentru a-i surprinde pe oameni aşa cum sunt. Din sutele de poze am selectat câteva chipuri...



Am cunoscut oameni revoltaţi, supăraţi, optimişti, dezamăgiţi. Am întâlnit oameni care îţi întind o mână, dar şi persoane care ştiu să întoarcă spatele oamenilor politici. Am întâlnit oameni care credeau că prin votul lor pot schimba o lume întreagă şi oameni care au renunţat de mult la dreptul lor de a vota. Unii te desconsideră prin diverse etichete, alţii te apreciază. Unii te încurajează, alţii te acuză.
M-au învăţat că niciun politician nu ar trebui să-i subestimeze, m-au învăţat că nu poţi să le vorbeşti decât cu sinceritate.
Mi-au arătat că naivi nu sunt ei, ci politicienii. Mi-au arătat că azi pot să-ţi multumească şi mâine să te certe. Mi-au arătat că ştiu să dăruiască un zâmbet, un sfat, o vorbă bună, dar ştiu şi să ceară să-ţi faci corect munca. Şi nu trebuie ca politicianul să astepte să i se facă câte o statuie pentru fiecare lege făcută, pentru fiecare ordonanţă, pentru fiecare proiect realizat. Nu am vazut profesor să se declare erou pentru simplu fapt că şi-a ţinut ora sau pentru că are elevi olimpici, nu am văzut avocat să ceară aplauze pentru că s-a prezentat la muncă, nu am văzut medic sau pompier să primească medalie pentru că a salvat un suflet etc.

Politica nu e actorie aşa cum cred unii.

Cine ar trebui să fie adevăraţii aleşi?

marți, 19 mai 2009

10 lucruri despre Parlamentul European


Parlamentul European este singura institutie europeana aleasa direct de catre cetateni.

Parlamentul European adopta legi ce se intra in vigoare in toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Parlamentul European aproba presedintele si membrii Comisiei Europene inainte ca acestia sa isi preia postul.

Parlamentul European lucreaza in 23 de limbi.

Parlamentul European se reuneste in plen in doua sedii: Strasbourg si Bruxelles.

Deputatii europeni provin din statele member UE direct proportional cu populatia acestora: astfel, Germania are cei mai multi deputati la Parlamentul European, Malta cei mai putini.

Deputatii europeni isi ocupa locul in aula in functie de grupurile politice de care apartin, nu in delegatiile nationale.

Parlamentul European supravegheaza activitatea Comisiei Europene si o poate demite daca nu este multumit de activitatea acesteia.

Parlamentul European are ultimul cuvant asupra bugetului Uniunii Europene.

Parlamentul European consuma, in timpul sesiunii, 3, 5 tone de portocale pe zi.

luni, 18 mai 2009

Tinerii si preocuparile lor


Ministerul Tineretului si Sportului a facut publice joi, 14 mai 2009, rezultatele sondajului national de opinie „Tinerii si preocuparile lor” precum si o interpretare detaliata a acestor rezultate. Scopul principal al sondajului a fost acela de a identifica temele generale si personale de preocupare ale tinerilor precum si preceptia acestora despre realitatile zilnice si valorile la care se raporteaza. Totodata, au fost analizate, in paralel, rezultatele unor intrebari adresate atat tinerilor (18 - 34 ani), cat si restului populatiei (35+ ani), pentru a putea fi evidentiate diferentele de perceptie si de mentalitate intre cele doua categorii distincte de varsta.

Sondajul a speriat tabloidele britanice, care se tem de un val de romani. Daily Express publica articolul care se intituleaza "Doua milioane de romani disperati se indreapta spre Marea Britanie" desi din studiu reiese ca doar 500.000 de tineri vor sa plece in Marea Britanie.

Aici aveti interpretare detaliata a acestor rezultate, studiu complet il gasiti pe site-ul MTS

De ce sa votam?



Principalul editorialist al agenţiei Reuters, Paul Taylor, a identificat câteva motive pentru care oricare cetăţean al Uniunii Europene ar trebui să-şi exprime opţiunea:

Criza economica. Pentru prima dată în istoria Europei unite există o problemă care afectează toate statele membre. Cetăţenii Uniunii încep să înţeleagă faptul că mai bine de jumătate din măsurile care îi vizează sunt luate la Bruxelles şi Strasbourg.

Mişcările radicale europene. Un absenteism major la votul din iunie ar face ca partidele de extremă dreapta, anti-capitaliste sau ultranaţionaliste, cu un electorat mai mic, dar foarte disciplinat să aibă o pondere mult mai mare în forul legislativ. Şi viitorul lui Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, acuzat de servilism faţă de marile puteri ale Uniunii, stă, indirect, în voturile exprimate luna viitoare.

De Parlamentul European depind în bună măsură deciziile privind viitorul energetic şi ecologic al Europei, controversata primire a Turciei în Uniunea Europeană şi viitorul Tratatului de la Lisabona.

Legitimitatea instituţiilor europene în ochii proprilor cetăţeni.

Imaginea de unitate transnaţională transmisă ţărilor aspirante la statutul de membru.

Europenii ar trebui să lupte, prin vot, împotriva abuzurilor şi privilegiilor nejustificate ale europarlamentarilor, adesea acuzaţi că stau degeaba pe banii contribuabilului european.

Sursa: realitatea.net

PPE, cea mai puternica familie europeana

EBA si-a lansat site-ul de campanie



"Imi inchipui ca poate te-ai distrat macar o data citind jurnalul "meu" fictiv din Academia Catavencu, un pamflet gustat de public. Ca fictiune, e bun, recunosc. Dar eu zic ca a venit timpul sa iti arunci un ochi si pe jurnalul meu real. Asta ca sa stii ce planuri am, ce gandesc, ce imi place si cine sunt cu adevarat, nu imaginea pe care mi-a facut-o presa", scrie Elena Basescu pe blog.

vineri, 15 mai 2009

Ziua Familiei



Ziua de 15 mai a fost declarata de catre Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite ca fiind Ziua Internationala a Familiei, printr-o Rezolutie adoptata in septembrie 1993. La propunerea Institutului Roman pentru Drepturile Omului, propunere sustinuta si de Patriarhia Romaniei, ziua de 15 mai a devenit oficial, Ziua Familiei Romane.

Conform Barometrului de Opinie Publica - Tineret 2008, romanii au ales ca si principale valori: familia (52%), credinta (10%), democratia (7%). Participarea civica, increderea in oameni, toleranta, sunt principii ce se afla pe ultimele locuri printre preferintele noastre.

Dar cum arata familia romaneasca in ziua de azi ?

Nesiguranta locului de munca, emigratie masiva, stresul cotidian, lipsa unei viziuni pe termen lung, absenta valorilor si principiilor sanatoase afecteaza cadrul familial.
Plecarea parintilor la munca in straintate duce in timp la instrainarea copiilor si la grave probleme de comunicare. Bunicii reusesc cu greu sa suplineasca lipsa mamei sau a tatalui si sa asigure echilibrul in familie, sa ofera copiilor siguranta emotionala pentru a nu se simti singuri sau abandonati.
Un alt fenomen, care a luat amploare in ultimii ani, este violenta intrafamiliala, una dintre cele mai grave probleme sociale. Pentru multe familii violenta este un mod de viata. Nivelul de dezvoltare economic, gradul de educatie, valorile sociale, consumul excesiv de alcool sunt factorii principali care conduc la un comportament agresiv.

Nu am conturat un portret prea optimist al familiei, pentru ca realitatea uneori e foarte trista dar cu toate acestea cu bune si rele, cu bucurii si cu probleme uneori, familia ramane locul in care de cele mai multe ori ne gasim linistea. Alaturi de cei dragi orice realizare pare si mai frumoasa. Tot familia e si punctul nostru de sprijin, peste clipele grele trecem mai usor cu ajutorul familiei.


Articol publicat si pe www.echipadeimagine.ro

Actualitatea romaneasca

Euroalegerile si viziunea de stanga

A inceput campania pentru europarlamentare, iar PSD are un obiectiv foarte clar. Pentru cei care inca nu s-au prins care este viziunea sociali-democratilor pentru Parlamentul European am decupat cateva " secvente" de pe site-ul realitatea.net









vineri, 8 mai 2009

Un altfel de articol ...

Ieri mi-am plimbat gandurile prin oras. Nu au fost ganduri pentru ziua de maine, nu mi-am facut niciun plan pentru poimaine si nici nu m-am intrebat unde am sa fiu peste o ora, doua...Am transformat prezentul in trecut, trecutul e in pagina de dinainte scris in loc de prolog... iar viitorul e dezbracat de forma, umbla descult.

Vorbim despre copilarie, despre Revelionul de anul trecut, despre ce a fost, despre ce ar fi putut sa fie, despre filmele pe care le-am vazut, despre locurile pe unde am umblat. Vorbim despre unde am fost ieri, despre ce am facut acum 3 ani; vorbim despre o carte citita vara trecuta, despre trenul pe care l-am pierdut, despre oamenii care au plecat, despre intamplari de acum multi ani.

Trecutul e mereu prezent in viata noastra.Il reconstruim, il tesem din franturi pentru ca restul e uitat. Il redecoram de fiecare data cand simtim ca nu ne mai reprezinta. Stergem imaginea invechita si adaugam culoare; nuante noi, calde; adaugam orice da senzatia de “ bine”. Simtim nevoie sa ne intoarcem acolo unde am putut visa, acolo unde oamenii sunt frumosi. Ne ratacim in povesti despre tot felul de trecuturi.

Cred ca nu e nimic mai trist decat sa-ti doresti sa treaca zilele, sa numeri orele, sa astepti sa se scurga minutele, sa nu ai ACUM-uri, sa visezi la trecut, sa uiti sa-ti construiesti amintiri. In zadar e azi daca stam si ne jucam cu timpul trecut.

Mi-am condus gandurile de ieri pe blog, de obicei le las sa se piarda prin orasul de ciment ...unele le mai pastrez pentru mine... cat despre trecut … vor scrie altii in cartile de istorie.

Imi amestec visurile cu ziua de azi si in trecutul meu si in trecutul vostru nu am sa mai calc.


si un altfel de videoclip ...

miercuri, 6 mai 2009

"Romania in miscare"

Ministerul Tineretului si Sportului a lansat ieri campania "Romania in miscare", prin care incurajeaza practicarea sportului. E o campanie care mie imi place mult. Voi ce parere aveti?



Crin si sportul national

Am scris anul trecut un articol despre tinerii din Romania si am prezentat cateva cifre ingrijoratoare despre situatia lor. Guvernul de atunci, un guvern stangaci care se credea de dreapta , avea alta treaba, sa se laude ca economia duduie, sa concesioneze petrolul, sa-l dea jos pe Basescu.

Vocea lui Tariceanu a amutit brusc dupa ce si-a terminat mandatul, a iesit in fata un alt domn “liberal” Antonescu. Pentru ca din opozitie nu mai are cu ce se lauda, Crin Antonescu tot iese in conferinte de presa si trage in Presedinte si in actualul Guvern. La inceput mi-am zis, ok! Trebuie sa spuna si el ceva. S-a luat de Elena Basescu, de Traian Basescu, de Emil Boc, de Elena Udrea mai nou o ataca si pe Monica Iacob Ridzi. Ma intreb cum se pot simti tinerii reprezentati de Crin Antonescu sau de PNL? Cu prima ocazie cand se face ceva pentru tineret, Antonescu se arata deranjat ca Monica Iacob Ridzi joaca fotbal.

”Obezitatea si sedentarismul sunt doua dintre problemele grave cu care se confrunta cetatenii Uniunii Europene, probleme cauzate, in mare parte, de lipsa de miscare si de alimentatia nesanatoasa. Aceasta situatie se va agrava in anii urmatori, daca nu sunt luate masuri rapide si imediate. Statisticile arata ca, in perioada imediat urmatoare, peste 20% din populatia adulta a Uniunii Europene va suferi de obezitate, ceea ce inseamna aproximativ 150 milioane de persoane. Ceea ce este grav este faptul ca obezitatea a atins, in ultimii ani, din ce in ce mai multi tineri, estimandu-se ca 15 milioane de copii si adolescenti sufera din cauza acestei boli, numarul lor crescand cu 400.000 anual”, a declarat Monica Iacob-Ridzi pe site-ul MTS

Cred ca sunt destule motive ca Ministrul Tineretului si Sportului sa joace fotbal, tenis, volei si sa practice orice alt sport alaturi de tineri. Nu face decat sa incurajeze sportul de masa si sa scoata din amorteala oamenii. Da, si tineretul are nevoie de o zi sa sarbatoreasca, asa ,cum a fost la Costinesti si in toata tara. Da, si tineretul are nevoie de un Minister care sa-l reprezinte. Tineretul are nevoie sa faca sport. Educatie se face si prin sport! O natiune este reprezentata si prin preformantele sportive.

Nadia Comaneci, Gabriela Szabo, Elisabeta Lipa, Ilie Nastase, Gheorghe Hagi, Ivan Patzaichin, Adrian Mutu si Leonard Doroftei sunt sportivi care au facut performanta in copilarie sau la 20-30 de ani. Tinerii aduc medalii Romaniei, tinerii ne reprezinta la Olimpiade, tinerii fac performanta in arta si sport. Tinerii sunt motorul dezvoltarii Romaniei dar in ziua de azi lumea vede doar medalia nu si nevoile sportivilor.

Cat despre comentariile lui Crin Antonescu mai bine ne-ar spune si noua care sunt realizarile lui ca Ministru al Tineretului si Sportului in guvernul CDR din perioada 1997-2000.
Sportul national al politicienilor este atacul si eliminarea celorlalti, nu sa construiasca ceva, aruncarea responsabilitatii de la unul la altul e un alt sport preferat de ei si fac performanta in a arata cu degetul. Eu zic sa ne folosim de sportul mintii si sa le dam sah mat unor politicieni, poate asa vor invata si ei ca a aprecia sportul nu inseamna sa te fotografiezi pe aeroport cu sportivii care se intorc de la competitiile internationale cu numeroase medalii.


Articol publicat si pe echipa de imagine

marți, 5 mai 2009

52% dintre romani cred ca Basescu va castiga prezidentialele

52% dintre romani cred ca Traian Basescu va castiga alegerile prezidentiale, in timp ce 19% sunt de parere ca Mircea Geoana poate ajunge presedinte.

Sursa: www.ziare.com

duminică, 3 mai 2009

Ziua Mondiala a Libertatii Presei

Freedom House a publicat un nou raport in care constata ca Moldova nu are o presa libera, alaturi de tari precum Irakul, Armenia, Rusia, Cuba si China. Potrivit Freedom House, libertatea presei a inregistrat un regres mai ales in tarile din Europa Centrala si de Rasarit si in fostele republici sovietice.

La Chisinau este planificat astazi, 3 mai, orele 12:00, un miting de protest de ziua mondiala a libertatii presei, care va avea loc in Scuarul Teatrului National de Opera si Balet. Scopul mitingului este de a atrage atentia opiniei publice asupra mediului deosebit de periculos pentru exercitarea profesiei de jurnalist in R. Moldova. Protestul este impotriva actiunilor de intimidare a jurnalistilor si de subminare a institutiilor mass-mediei, declansate si de autoritatile comuniste de la Chisinau dupa alegerile generale din 5 aprilie.


Ziua Mondiala a Libertatii Presei a fost proclamata de ONU in 1993 si este celebrata de atunci in fiecare an la 3 mai, cind se aniverseaza Declaratia de la Windhoek, sustinuta de ziaristii africani in 1991, la seminarul UNESCO despre presa independenta si pluralista, declaratia atestata importanta esentiala a libertatii presei pentru existenta democratiei.

Sursa: www.ziua.ro

sâmbătă, 2 mai 2009

Imnul turistic al Romaniei




Imnul este compus de Marius Moga si interpretat de Loredana Groza, Felicia Filip, Aurelian Temisan si Smiley.

vineri, 1 mai 2009

1 mai

Bataie pentru mici si bere sau cum cinsteste Marian Vanghelie memoria martirilor care s-au luptat pentru ca omul sa nu fie exploatat.

Secvente din Parcul Izvor