luni, 18 mai 2009

De ce sa votam?



Principalul editorialist al agenţiei Reuters, Paul Taylor, a identificat câteva motive pentru care oricare cetăţean al Uniunii Europene ar trebui să-şi exprime opţiunea:

Criza economica. Pentru prima dată în istoria Europei unite există o problemă care afectează toate statele membre. Cetăţenii Uniunii încep să înţeleagă faptul că mai bine de jumătate din măsurile care îi vizează sunt luate la Bruxelles şi Strasbourg.

Mişcările radicale europene. Un absenteism major la votul din iunie ar face ca partidele de extremă dreapta, anti-capitaliste sau ultranaţionaliste, cu un electorat mai mic, dar foarte disciplinat să aibă o pondere mult mai mare în forul legislativ. Şi viitorul lui Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, acuzat de servilism faţă de marile puteri ale Uniunii, stă, indirect, în voturile exprimate luna viitoare.

De Parlamentul European depind în bună măsură deciziile privind viitorul energetic şi ecologic al Europei, controversata primire a Turciei în Uniunea Europeană şi viitorul Tratatului de la Lisabona.

Legitimitatea instituţiilor europene în ochii proprilor cetăţeni.

Imaginea de unitate transnaţională transmisă ţărilor aspirante la statutul de membru.

Europenii ar trebui să lupte, prin vot, împotriva abuzurilor şi privilegiilor nejustificate ale europarlamentarilor, adesea acuzaţi că stau degeaba pe banii contribuabilului european.

Sursa: realitatea.net

Niciun comentariu: