vineri, 15 mai 2009

Ziua Familiei



Ziua de 15 mai a fost declarata de catre Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite ca fiind Ziua Internationala a Familiei, printr-o Rezolutie adoptata in septembrie 1993. La propunerea Institutului Roman pentru Drepturile Omului, propunere sustinuta si de Patriarhia Romaniei, ziua de 15 mai a devenit oficial, Ziua Familiei Romane.

Conform Barometrului de Opinie Publica - Tineret 2008, romanii au ales ca si principale valori: familia (52%), credinta (10%), democratia (7%). Participarea civica, increderea in oameni, toleranta, sunt principii ce se afla pe ultimele locuri printre preferintele noastre.

Dar cum arata familia romaneasca in ziua de azi ?

Nesiguranta locului de munca, emigratie masiva, stresul cotidian, lipsa unei viziuni pe termen lung, absenta valorilor si principiilor sanatoase afecteaza cadrul familial.
Plecarea parintilor la munca in straintate duce in timp la instrainarea copiilor si la grave probleme de comunicare. Bunicii reusesc cu greu sa suplineasca lipsa mamei sau a tatalui si sa asigure echilibrul in familie, sa ofera copiilor siguranta emotionala pentru a nu se simti singuri sau abandonati.
Un alt fenomen, care a luat amploare in ultimii ani, este violenta intrafamiliala, una dintre cele mai grave probleme sociale. Pentru multe familii violenta este un mod de viata. Nivelul de dezvoltare economic, gradul de educatie, valorile sociale, consumul excesiv de alcool sunt factorii principali care conduc la un comportament agresiv.

Nu am conturat un portret prea optimist al familiei, pentru ca realitatea uneori e foarte trista dar cu toate acestea cu bune si rele, cu bucurii si cu probleme uneori, familia ramane locul in care de cele mai multe ori ne gasim linistea. Alaturi de cei dragi orice realizare pare si mai frumoasa. Tot familia e si punctul nostru de sprijin, peste clipele grele trecem mai usor cu ajutorul familiei.


Articol publicat si pe www.echipadeimagine.ro

Niciun comentariu: