luni, 16 martie 2009

Misoginism de la Titu Maiorescu la Adrian Nastase

Aparitia in prim-planul scenei politice a femeii produce unor politicieni crampe intelectuale. In ultimele zile cred ca am citit toate elucubratiile posibile la adresa femeilor.
Ce reprezinta femeile in politica ? Pentru unii doar arta decorativa sau doar niste outsideri care nu reprezinta o alternativa serioasa intr-o competitie masculina.

Titu Maiorescu : „Cum am putea intr-adevar sa incredintam soarta popoarelor pe mina unor fiinte a caror capacitate craniana este cu zece la suta mai mica? Abia ajung astazi creierii cei mai dezvoltati pentru a putea conduce o natiune pe calea progresului si prosperitatii materiale... Din 1.000 de capatini masurate a rezultat 1.410 grame greutate mijlocie la barbat si numai 1.250 la femei“

Madalin Voicu: "Raul in Romania a venit de la niste femei care au infectat mintea barbatilor"

Marius Marinescu catre Anca Constantinescu: "ai fata de bideu"

Mircea Geoana: "Ce fel de model de femeie politician doriti sa va reprezinte interesele în Parlamentul Romaniei? Doriti femei serioase care sa va reprezinte interesele, sa aduca solutii si sa fie îngerii pazitori ai templului numit familia? Sau celalalt model, in care sa le vedeti in tabloide, cu decolteuri mari, cu fuste scurte si cu creierul mic?".

Ludovic Orban - despre femeile din politica "ajung pe functii doar fiindca trec prin patul sefilor de partid"

Miron Mitrea: "Romania este o tara de misogini, iar PSD nu face exceptie"

Adrian Nastase: "Frumusetea trece, prostia nu"


In Romania femeia are de infruntat o mentalitate primitiva, atacurile la adresa ei nu au nici o legatura cu activitatea politica, cu proiectele, totul se reduce la simple jigniri, iar Partidul Social Democrat exceleaza in acest domeniu. Desi la noi femeile au drept sa voteze din 1948, putem spune ca abia din 1990 au inceput sa aiba drepturi egale cu barbatii, pentru ca in perioada comunismului, feminismul nu a existat.

Am putea insa sa trimitem o parte din parlamentari intr-un stagiu in Cuba sa invete si ei care este rolul femei in politica chiar de la Presedintele cubanez Raul Castro care la inchiderea celui de-al optulea Congres al Federatiei Femeilor Cubaneze, o organizatie care reprezinta peste patru milioane femei , declara : „Este o rusine ca in 50 de ani de revolutie, timp in care am avansat in atat de multe domenii (…) sunt atat de putine femei cu functii de conducere in diferite sectoare.”

La noi interesele a peste jumatate din populatia tarii nu sunt reprezentate, femeile sunt vazute ca o minoritate. Intr-o tara care se vrea a crede democrata orice femeie care face politica nu se numeste politician ci amanta, fiica, nepoata, sotie si are un mare dezavantaj daca mai poarta si numele de Elena.

Nu sustin o reprezentare din punct de vedere cantitativ in politica ci doar din punct de vedere calitativ. M-am plictisit de clisee ca “femeile trebuie sa stea la cratita”, “e blonda” sau „politica este un teren rezervat barbatilor”.
Ma deranjeaza ca in Romania nu exista activismul feminism, nu tin minte sa fi sarit nicio organizatie de femei sa ia atitudine in fata declaratiilor de genul : "Auzi, fa, hai sictir si plimba ursul de aici! "(Victor Ciutacu ii spune Elenei Udrea). Nu am vazut ca femeile sa faca front comun in fata misoginismul din politica, din mass-media sau din publicitate. Societatea nu se trezeste din adancul somn civic iar clasa politica e departe de maturizare, asa ca noi continuam sa ne intrebam daca “ n-ar fi cool sa ai o prietena cu zero planuri de viitor?”

Un comentariu:

Ciprian spunea...

Chiar atat de rau nu o duc femeile din politica romaneasca.
In ultimii ani am fost virusati de cateva Elene Troiene care au scapat dintr-o Cutie a Pandorei gasita pe nush unde de un capitan Traian Naufragiat.
Doar daca le copiati comportamentul si adoptati valorile puteti sa va atrageti antipatia celorlalti si sa nu fiti respectate.
Faptul ca voi femeile dati atentie celor spuse de cativa stresati politic, nu inseamna decat ca sunteti cumva dependente de ei, aratati ca sunteti in stare sa va aplecati la mintea lor si sa perpetuati imaginea proasta care vi se face.
Fiti demne si aparati-va dreptul fara a plati cu aceeasi moneda.