joi, 26 noiembrie 2009

Liberali, stanga imprejur!

Am avut un prim tur de campanie electorala care l-a avut ca lait-motiv pe Traian Basescu. Candidatii la prezidentiale, o buna parte a presei in frunte cu cei doi “ fosti jurnalisti” si doi “ fosti procurori” au luat la puricat mandatul lui Traian Basescu, viata Presedintelui si chiar pe membrii de familie. Discutiile despre proiectele politice s-au transformat in atacuri la persoana, masurile anti-criza au fost inlocuite de scenariile murdare si campania electorala a devenit campanie de manipulare. Presa si-a luat libertatea de a-l executa mediatic pe Traian Basescu. S-au prezentat informatii incomplete, scoase din context, s-au evitat subiectele de interes public, s-a trunchiat adevarul, s-au fabricat stiri. Am recunoscut toate tipurile de manipulare televizata: manipulare prin imagine, prin filmare, prin omisiune, prin zvonuri mediatice, prin cenzura, prin montaj si in primul rand prin jurnalisti.

Am asistat probabil la cea mai slaba campanie pentru alegerile prezidentiale de dupa 1990, dar cea mai virulenta campanie impotriva unui candidat la prezidentiale. Nu s-a mai tinut cont de reguli, de un minimum de bun-simt. Partidul Liberal, al carui slogan este Revolutia Bunului-Simt, in frunte cu Antonescu, s-a dezis complet de tema sa de campanie si a improscat cu termeni mai putin academici facand din bunul-simt doar o unealta electorala.

Turul II al alegerilor prezidentiale ar trebui sa fie o confruntare electorala intre Traian Basescu si Mircea Geoana. Ar trebui sa fie o lupta intre electoratul de dreapta si electoratul de stanga, o dezbatere pe programe, pe idei, pe strategii, dar cu siguranta nu va fi asa pentru ca marele invins din primul tur, Crin Antonescu s-a descis sa-si invinga si propriul electorat. “Ca depozitar al voturilor” liberale s-a vandut PSD-ului.

Se spune ca un om politic trebuie sa se educe intr-atat incat sa aiba stomacul tare sa poata suporta si ipocrizia, nesimtirea, tupeul si prostia altor politicieni. Ma intreb ce stomac trebuie sa aiba electoratul liberal ca sa suporte declaratiile si deciziile lui Crin Antonescu.



Ma indoiesc ca liderul PNL are vreo urma de liberalism in A.D.N-ul sau . Un liberal autentic nu poate sa declare ca : „Ion Iliescu este de apreciat pentru ca in anii '90 nu a pus armata sa impuste oameni in Piata Universitatii”. Un lider liberal nu indrazneste sa manipuleze constiinta liberalilor si nici nu ar spune electoratului sau sa voteze cu Iliescu, Nastase si Hrebenciuc.

Imi pare rau sa vad in turul al doilea o lupta nedreapta, imorala. Mircea Geoana ca persoana nu exista in fata electoratului roman, exista doar caracatita de campanie PSD. Nu-mi este frica de ce gandeste Mircea Geoana, imi este frica insa de ce gandeste presedintele de onoare al PSD pentru el. Se se pare ca pe Crin Antonescu nu-l deranjeaza sa se alature celui pe care nu demult il numea “ demagogul”, “ iepurasul“, “mincinosul” , si pe care sustinea ca nu il va sprijini niciodata. Nu ezita nici sa sprijine planurile celor care gandesc pentru “manechinul“ lui Ion Iliescu si Hrebenciuc.

Scriam intr-un articol pe blog ca “A fi liberal presupune sa fii intelegator, sa ai vederi largi, sa fii tolerant. In Romania ideea de liberalism e confiscata pe nedrept de Partidul National Liberal, pentru ca, desi valorile si principiile liberale sunt de admirat, membrii acestui partid se dezic de liberalism si de bunul- simt pe care il invoca in campanie.” Discursul lui despre bunul-simt a fost doar o inflatie de vorbe, scrisoarea sa “Conteaza caracterul” s-a dovedit a fi doar o mare farsa electorala. Cel care ne vorbea in primul tur despre caracter si bun-simt, cel care ne promitea ca va face o altfel de politica a ajuns sa faca tranzactii de 2 milioane de voturi. Sunt curioasa cum le imparte.

Se stie ca liderul PNL a fost votat in mod special de tineri si de intelectuali. Cum se simt acei tineri care au iesit la vot pentru prima data si l-au votat pe Crin Antonescu crezand ca pot schimba ceva in Romania? Cui imparte voturile tinerilor care pentru prima data au iesit sa voteze? De ce sa ajunga voturile tinerilor, intelectualilor in contul lui Ion Iliescu? De ce sa ajunga voturile unor oameni de dreapta in mainile unora de stanga precum Vanghelie, Hrebenciuc sau Voiculescu? Deci, unde este vana liberala a domnului Antonescu?

Traian Basescu a avut un mandat greu in acesti 5 ani. Cu realizari dar si cu greseli. Poate ca a gresit ca nu si-a dat demisia in 5 minute, a gresit cand a promulgat legea salarizarii profesorilor, poate a dat dovada de lipsa tact in relatia cu Guvernul Tariceanu, recunoaste chiar el aceste greseli dar niciodata nu vandut voturile romanilor.

Crin Antonescu a afirmat pe la mai toate televiziunile ca este un om de buna-credinta. Unde este buna-credinta in pactul cu PSD? E absurd sa incerce sa manipuleze electoratul liberal, e imoral sa spuna pe 17 noiembrie “Votati Caracterul! si pe 22 sa zica: Liberali, stanga imprejur!

5 comentarii:

Anonim spunea...

Decat ca Geoana e baiat fin. El se intretine cu mai marii lumii in sufrageria personala si nimeni nu vrea sa creada.

Of of

Anonim spunea...

Este regretabil si dezonorant ca Primarul Sibiului si alti intelectuali din aceasta tara se pu
n in slujba si sub comanda lui ili
ci&co.Astfel accepta toate catastr
ofele cu care acestia au jignit ac
easta natiune in ochii lumii.Alianta 322 actualizata si sub comanda lui ilici&co a mai fost
infranta de Presedinte cand a fost
demis.Asa va trebui sa procedeze si acum

Ciprian spunea...

Tocmai am vazut filmuletul cu "lovitura" lui superbase. E naspa ca s-au ajuns la chestii din astea. Eu zic ca e un trucaj video acolo, nu cred ca Base ar face asa ceva si plus ca miscarea bratului si pozitia pumnului sunt cam ciudate.

Si ca o experienta de la alegeri, iti pot spune ca am observat pe pielea mea cum cei din sectia de votare au incercat sa saboteze Referendumul. Mi-au dat buletinul pt presedinte si stampila si m-au trimis in cabina. Am intrebat daca nu ar trebui sa-mi dea si pt referendum si replica ei a fost la fel: - Dar nu stiam ca va intereseaza si referendumul.
Tata era dupa mine si a fost acelasi comportament din partea ei si cand a vazut ca ma uit anumea sa vad ce face, tipa a scos deranjata buletinele de vot pt Ref.
Sor'mea spre seara vine cu aceeasi experienta, ca cei de la votare s-au facut ca uita sa dea buletinele de vot pentru referendum.
Oare chiar trebuia sa cer in mod expres buletinul de vot pentru referendum? Sau sa mi se ofere si apoi sa aleg eu daca votez sau nu. Nici macar nu s-au deranjat sa aiba buletine pe masa, le scoteau dintr-o cutie ascunsa dedesubt.

Anonim spunea...

din 2004 am votat cu liberalii la fiecare alegeri, insa o sa votez cu geoana tura asta, si crede-ma ca o faceam chiar daca nu imi spunea crin. Ma uit cum voi tinerii de la pd-l sunteti orbiti si chiar credeti in basescu. Este personajul care a adus cel mai mult rau romaniei dupa 90. Imi pare rau sa o spun insa omul are probleme psihice. Cat despre Ot-PDL astept de prin iulie ca cineva sa ia o pozitie prin care sa ceara schimbarea lui Ridzi din fruntea organizatiei. Credibilitatea voastra va fi apropae egala cu 0 atata vreme cat la cel mai inalt nivel de conducere aveti cuplul ridzi&eba

Ciprian spunea...

Imi corectez pozitia fata de autenticitatea filmuletului, l-am tot analizat si nu e trucat..
Este o gafa a presedintelui.
Dar imi mentin pozitia ca acest filmulet trebuia sa apara atunci si toti care au stiut de el si l-au ascuns sunt la fel de vinovati precum Basescu.