vineri, 13 noiembrie 2009

Certitudini si inexactitati despre Referendumul din 22 noiembrie



Europarlamentarul PSD, Catalin Ivan, enumera pe blogul sau cateva “ inexactitati “ pe care, zice el ca Traian Basescu nu le spune despre Referendumul din 22 noiembrie 2009. M-a surprins sa vad ca tocmai el, ca europarlamentar, face greseala sa spuna ca in UE sunt doar 11 state care au Parlament unicameral.


Ca sa nu mai fie nicio “inexactitate” pentru electorat si in special pentru europarlamentarul PSD, Catalin Ivan, enumar mai jos tarile care au Parlament unicameral. Sa vedem, daca ies 11 sau 14 la numar. Pentru a fi informatia completa si, pentru a compara situatia Romaniei cu celelalte state UE, am mentionat la fiecare stat numarul de parlamentari si marimea populatiei.

1.Bulgaria - 240 parlamentari, 7,6 mil. locuitori, Adunare Nationala unicamerala
2.Cipru - 59 parlamentari, 767.314 locuitori, Casa Reprezentantilor unicamerala
3.Danemarca - 179 parlamentari, 5,4 mil. locuitori, unicameral
4.Luxemburg - 60 parlamentari, 468.571 locuitori,unicameral
5.Malta -69 parlamentari, 402.668 locuitori, unicameral
6.Estonia - 101 parlamentari, 1,3 mil. locuitori, Adunare Nationala unicamerala
7.Finlanda - 200 parlamentari, 5,2 mil. locuitori,unicameral
8.Grecia - 300 parlamentari, 10,6 mil. locuitori, unicameral
9.Ungaria - 386 parlamentari, 10 mil. locuitori, unicameral
10.Letonia - 100 parlamentari, 2,3 mil. locuitori, unicameral
11.Lituania - 141 parlamentari, 3,4 mil. locuitori, unicameral
12.Portugalia - 230 parlamentari, 11,3 mil. locuitori,Adunare Nationala unicamerala
13.Slovacia - 150 parlamentari, 5,4 mil. locuitori, unicameral
14 Suedia - 349 parlamentari, 9,1 mil. locuitori, unicameral

Parlamentul European are 736 de parlamentari pentru 500 de milioane de europeni in timp ce Romania, cu o populatie de 23 de milioane de romani, are 471 de parlamentari. Poate social–democratii cred ca Parlamentul Romaniei trebuie sa fie cat Parlamentul European care e format din 27 de state.

O alta “ inexactitate” - care nu se spune - ar fi ca “noul tratat de la Lisabona prevede si o recomandare catre toate statele membre ale UE sa treaca pana in 2013 la parlament bicameral.” Eu inca nu am gasit pe nicaieri recomandarea de care ne vorbeste social- democratul Catalin Ivan. Stiu doar ca noul tratat de la Lisabona prevede un rol sporit al parlamentelor nationale- implicarea parlamentelor nationale in consultari inainte de adoptarea legislatiei europene, astfel incat vor participa intr-o mai mare masura la activitatile UE.

“Toate statele mari cu putere politica si economica au, fara exceptie, parlament bicameral.” Da, sunt cateva state mari care au un parlament bicameral, DAR Camerele au sarcini diferite: - una se ocupa de problemele nationale, iar alta de cele regionale. Pentru parlamentarii romani, bicameralul nu inseamna decat efort dublu. Practic cele doua camere au aceleasi atributii. Structura, modalitatea de funcţionare este identica pentru cele 2 Camere, nefacand altceva decat sa ingreuneze procesul legislativ. De ce sa consumam timp dublu, efort dublu si sa platim un numar dublu de angajati?

Imi pare rau sa-l contrazic din nou pe domnul Ivan, dar doar cine nu vrea sa vada nu observa ca intr-adevar se face o economie semnificativa la buget. Pentru cei care nu stiu cat ne costa un parlamentar le recomand sa se uite pe studiul facut de catre Institutul pentru Politici Publice pentru cheltuilei asociate activitatilor parlamentarilor in plan intern in perioada ianuarie 2005- octombrie 2006.

Observ ca se prefera inducerea in eroare a cetatenilor cu informatii care mai de care mai impertinente tocmai pentru a se distrage atentia acesteia de la beneficiile referendumului, o etapa necesara pentru reformarea statului.

Sursa: parlamentulunicameral.ro

Niciun comentariu: