luni, 22 februarie 2010

Reformarea PSD-ului ramane un mit

Mi-am aruncat si eu privirea in weekend asupra Congresului PSD. Dincolo de “marele eveniment“ raman detaliile. Nu am putut sa trec cu vederea cum ca PSD-ul a trecut in aceeasi zi de la reformare la resemnare. Reformarea s-a stins in momentul in care Victor Ponta a declarat ca va porni la drum cu Adrian Nastase si Ion Iliescu. Noua generatie nu exista in PSD.

Asteptarile naive de reformare se strang in jurul tanarului Victor Ponta, care nu este decat o prelungire a gandirii iliesciene. O reformare nu inseamna o regrupare a taberelor, nu inseamna nici inlocuirea omului de pe scaunul din fruntea PSD-ului, reformare nu inseamna schimbarea prim- planului Geoana – Vanghelie cu prim- planul Ponta– Nastase- Iliescu.

PSD, nu a intentionat niciodata sa se reformeze, o reforma social democrata nu se face cu fata la Ion Iliescu, pentru ca dupa Ion Iliescu intotdeauna urmeaza trecutul. Restructurarea acestui partid, ca partid de stanga, ramane doar un mit. Brandul Iliescu construit in Rusia, si apoi aplicat in Romania si-a pus amprenta definitiv asupra Partidului Social-Democrat. Brandul Ion Iliescu este incarcatura trecutului comunist condamnat in Parlamentul Romaniei, este amintirea mineriadelor, este constiinta pasiva a social-democratilor.

PSD a invatat insa ceva de la Mircea Geoana si anume sa fie ridicol pana la capat. Nu am inteles de ce au insistat sa fie televizat Congresul. Ne-au dat ocazia sa vedem un spectacol cu vrajitoare, caricaturi, cu retrageri in serie si jocuri de culise. Nu au lipsit nici huiduielile, nici aplauzele iar Marian Vanghelie si Radu Mazare nu s-au dezmintit nici ei.

Candidatul “Garantat Vanghelie” a ajuns in cele din urma singur pe propria lista si de data aceasta nu a mai votat Diaspora. Nici vrajitoarele nu mai reusesc sa-l descante. Cred ca orice sef de partid trebuie sa invete ca atunci cand pierde in alegeri trebuie sa-si dea demisia, iar PSD-ul sa-si aduca aminte ca este un partid de opozitie. In prezent politica de opozitie este facuta de Realitatea Tv si Antena 3.

Aplombul lui Victor Ponta nu cred ca o sa stinga luptele interne si nici nu o sa organizeze partidul pe principii de stanga.

In concluzie: cum spuneam si la inceputul articolului, noul lider PSD nu o sa reuseasca sa reformeze partidul atat timp cat reperele lui sunt Ion Iliescu si Adrian Nastase.A avut noroc ca de data aceasta sistemul lui a fost mai bun decat al lor.

Un comentariu:

Ciprian spunea...

La multi ani si o zi de 8 Martie cat mai frumoasa.