Freedom House a publicat un nou raport in care constata ca Moldova nu are o presa libera, alaturi de tari precum Irakul, Armenia, Rusia, Cuba si China. Potrivit Freedom House, libertatea presei a inregistrat un regres mai ales in tarile din Europa Centrala si de Rasarit si in fostele republici sovietice.
La Chisinau este planificat astazi, 3 mai, orele 12:00, un miting de protest de ziua mondiala a libertatii presei, care va avea loc in Scuarul Teatrului National de Opera si Balet. Scopul mitingului este de a atrage atentia opiniei publice asupra mediului deosebit de periculos pentru exercitarea profesiei de jurnalist in R. Moldova. Protestul este impotriva actiunilor de intimidare a jurnalistilor si de subminare a institutiilor mass-mediei, declansate si de autoritatile comuniste de la Chisinau dupa alegerile generale din 5 aprilie.
Ziua Mondiala a Libertatii Presei a fost proclamata de ONU in 1993 si este celebrata de atunci in fiecare an la 3 mai, cind se aniverseaza Declaratia de la Windhoek, sustinuta de ziaristii africani in 1991, la seminarul UNESCO despre presa independenta si pluralista, declaratia atestata importanta esentiala a libertatii presei pentru existenta democratiei.
Sursa: www.ziua.ro
duminică, 3 mai 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
5 comentarii:
Parerea mea ca Iin Romania presa are o libertate prea mare..jigneste foarte usor fara sa aiba probe
Paul, de acord cu opinia ta. ARE LIBERTATE PREA MARE IN A JIGNI (GRATUIT). Situatia nu e prezenta doar in media. Si pe bloguri, dar mai ales in realitatea cotidiana, se intampla la fel.
DAR
Mai cred ca jurnlistul, mai ales cel din mass-media locala, NU ARE LIBERTATEA DE A DEZVALUI, DE A-SI FACE (DE FAPT) MESERIA.
Marius, nu numai in mass-media locala jurnalistul nu are libertatea de a-si face corect meseria, acelasi lucru se intampla si la nivel national. Cred ca trebuie introdus un curs in scoli cu tema "Cum sa ne ferim de capcanele manipularii."
Pe mine deranjeaza jurnalistii care se pricep la toate. Ii vezi de dimineata pana seara la TV si vorbesc ca niste "specialisti" despre sanatate,justitie,cultura,educatie. Ma intreb de ce sa il consider mai bine informat pe jurnalist decat pe specialistul intervievat?
Andreea, sa zicem ca la Bucuresti mai are o oarecare libertate prin prisma faptului ca exista "trompetele" partidelor (le stii care sunt). Unele ii ataca pe liberali, altii pe social-democrati, iar altii pe democrat-liberali. In acest fel, se creeaza un soi de libertate. Partiala, ce-i drept. Ai voie sa tragi (in sensul de a dezvalui matrapazlacuri, nu de a jigni - desi deseori se trage fara motiv), dar doar in X.
Pe plan local, cam toata presa din Romania e subordonata cumva primarilor (mai ales daca respectivul e puternic sau are pretentii ca ar fi vreun lider regional). Dau aici exemplul oraselor Constanta si Piatra Neamt (sa zicem ca la Iasi am fi subiectivi).
Jurnalistii care sunt specialisti pe toate domeniile nu sunt specialisti pe niciunul. DAR daca esti reporter specializat, atunci, cel putin in unele cazuri, poti cunoaste mai multe decat insusi specialistul. Prin simplul fapt ca umbli, mergi, vorbesti cu tot felul de alti specialisti.
La nivel central uneori "trompetele" sunt chiar jurnalistii.
Apreciez faptul ca nu esti subiectiv, lucrezi in domeniu dar stii sa recunosti punctele slabe din media.
Trimiteți un comentariu