marți, 10 martie 2009

Scoala Nationala de Comunicare Politica OT PDL



Pe 6-8 martie am fost prezenta la Bucuresti, la Scoala Nationala de Comunicare Politica organizata impreuna cu Fundatia Hanns Seidel si Facultatea de Jurnalistica a Univ. Lucian Blaga din Sibiu.

Ce inseamna Scoala Nationala de Comunicare Politica OT PDL ?

La inceput recunosc ca am privit cu septicism aceste cursuri pentru ca denumire „Scoala Nationala de Comunicare Politica” mi s-a parut prea pretentioasa, insa dupa primul curs urmat anul trecut mi-am dat seama cat mult gresec. Scoala Nationala de Comunicare Politica merita din plin aceasta denumire.Traineri implicati in acest proiect (Cristian Pirvulescu, Dumitru Caramitru, Dumitru Bortun, Minodora Salcudean si Razvan Enache) au talentul de a imbina orele de teorie cu workshopuri, ceea ce a facut sa acumulez cunostinte noi si experienta intr-un timp foarte scurt.

Multi tineri care intra azi in politica o fac din diverse motive: unii abia iesiti de pe bancile liceului vor doar un loc unde sa socializeze sau au anumite afinitati pentru un lider politic si adera in acel partid dar mai tarziu isi pun probleme ideologice daca intr-adevar se indentifica in doctrina acelui partid. In partea opusa sunt tinerii care intra in politica si sar etape pentru ajunge foarte repede pe functii importante de conducere fara sa aiba experienta si la fel de repede si esueaza. Putem sa ne amagim ca ne-am nascut invatati, ca le stim pe toate sau ca nimic nu se compara cu munca de pe teren. Sunt de acord ca politica se face in primul rand printre oameni, dar nu poti pleca la drum fara un bagaj de cunostinte in spate.

Doctrine politice. Intelegerea doctrinei politice ca fundament al culturii civice personale. Asumarea principiilor potrivite propriei personalitati politice. Descoperirea capacitatilor individuale de actiune politica- au fost principalele teme de dezbatere. E adevarat ce se spune “cu cat stii mai multe, cu atat iti pui mai multe intrebari.” Stanga si dreapta in sec. al XIX-lea insemna doar locuri in parlament. Azi scena politica e impartita in stanga si dreapta, populatia cu drept de vot de asemenea ( excluxand pe cei 60-70% care nu se prezinta la vot :) ), dar avem intr-adevar mase de oameni de stanga sau de dreapta? Se pozitioneaza corect partidele din Romania pe axa ideologica? Libertatea este mai importanta decat egalitatea in Romania sau invers? Care sunt clivajele care influenteaza scena politica la nivel international si national? Sunt doar cateva intrebari care mi le pun in urma acestui training.


In ceea ce priveste PDL, nu pot decat sa fiu de acord cu ministrul PDL al Culturii, Theodor Paleologu care zilele trecute declara la Realitatea TV: “PDL trebuie sa grabeasca procesul de definire a identitatii sale ca partid de dreapta, intr-un context care ii este favorabil datorita succesului actualului sef al statului, Traian Basescu." O abordare realista ne ajuta mult mai mult decat sa ne mintim ca avem o identitate foarte bine definita.

In Romania cultura politica este trata de cele mai multe ori la diverse sau tranformata intr-un circ mediatic. Orele de cultura civica din scoli sunt inutile daca in realitate politica se face prin atac la persoana si nu pe idei, strategii si proiecte politice.

Niciun comentariu: