Zilele trecute am citit pe blogul lui Cristian Preda un articol foarte interesant despre datele din ultimul Eurobaromentru. Mi-a atras atentia in special raspunsul europenilor la intrebarea in ce constă fericirea?
73% o asociază cu sanatatea, 44% cu iubirea, 37% cu munca, 35% cu pacea, 32% cu banii, 27% cu prietenia, 7% cu traditia si 2% cu natiunea.
Azi am facut un sondaj printre prieteni si am primit acelasi raspuns, majoritatea asociaza fericirea cu sanatatea.
Postez si aici pe blog comentariul meu la articolul: Europenii în 2009
E trist ca 73% dintre europeni asociaza fericirea cu santatatea. Acest fapt subliniaza inca o data starea de sanatate precara a europenilor. Eurobarometrul „Sanatatea in Uniunea Europeana" arata ca aproximativ trei din fiecare zece europeni (29%) sufera de o boala sau de o problema de sanatate de lunga durata. Un alt studiu semnaleaza ca depresia este una din cele mai intalnite tulburari, care afecteaza una din sase femei si se estimeaza ca pana in 2020, depresia va deveni cea mai obisnuita boala in lumea dezvoltata.
In fiecare an, in Uniunea Europeana se sinucid 59.000 de persoane, 90% din aceste sinucideri au loc din cauza tulburarilor psihice.
In dictionarul de Psihologie, fericirea este definita drept
"o stare deosebita de implinire a ceva ce s-a realizat si a provocat un succes neasteptat sau mult asteptat sau asteptat tensionat. Se manifesta ca o stare euforica incarcata de trairi intense", in realitate,fericirea pare a se rezuma doar la nevoile de baza ale omului. Tot mai putine persoane cred ca fericirea este o piesa de teatru, o carte buna, un om drag, un film sau o melodie frumoasa....
Tu cu ce asociezi fericirea?
duminică, 26 aprilie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Un comentariu:
Probabil cei mai multi dintre noi nu fac o deosebire intre micile bucurii si multumiri din fiecare zi (un somn dulce dimineata, sa nu te culci flamand,un zambet,sa ai motive sa speri ca mai ia Dinamo campionatul :)) ) - aceste stari cu durata scurta, ,de care avem nevoie la intervale repetate,si sa spunem o asa stare reala de fericire, care se intinde pe o perioada mai lunga de timp, este un complex, un amalgam de impliniri pentru care am depus un anumit efort, o energie (respectul celorlalti, afirmarea) - chestiuni trainice.
Fericirea poate sa fie inteleasa ca fiecare dintre pragurile peste care treci de-a lungul unei vieti sau perioade din viata in efortul de a-ti acoperi nevoile maslowiene.
Intr-o lume a inconstantei, a schimbarilor rapide care mentin stari de confuzie cred ca este normal sa crezi ca esti fericit daca stapanesti chestii imprevizibile, vulnerabile (etichetate mai mult ca fiind la voia Domnului sau a altor mari puteri): sanatate, pace..
Pentru mine fericirea este tot - sanatatea. Suntem un popor care avem o vorba mare, care ne da putere sa trecem peste toate, ne da putere sa ne pastram speranta... "sanatate ca e mai buna decat toate ... restul se obtine".
Asta nu inseamna neaparat ca suntem bolnavi, dar stim cum este sa fii bolnav in Romania. Si ne temem. Fericirea este evitarea acestei temeri, evitarea cat mai multor riscuri.
Trimiteți un comentariu